POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - obaveze - zakon o proizvodnji ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici l l. ožujka 1992. godine, donio je
ODLUKA
1. Ukida se odredba članka 2. točke l. Odluke o ustanovljavanju lovišta na području općine Omiš ("Službeni glasnik općine Omiš", br. 6/90). 2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama" i "Službenom glasniku općine Omiš".
Obrazloženje Lovačko društvo "Mosor - Priko" podnijelo je Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za ocjenu zakonitosti članka 2 točke 1. u izreci navedene odluke. Smatra da je navedena odredba Odluke u neskladu sa člankom 6. Zakona o lovstvu jer Skupština općine Omiš pri utvrđivanju lovišta "Podmosorje" nije pribavila suglasnost Skupštine upćine Split, mada se lovište prostire dijelom, od cca 3600 ha, na području općine Split. Rješenjem broj U-1-45/1991. od 28. studenoga 1991. godine Ustavni sud Republike Hrvatske pokrenuo je postupak za ocjenu zakonitosti navedene odredbe i istovremeno Skupštini općine Omiš, dao rok u trajanju od dva mjeseca, da osporenu odredbu Odluke uskladi sa Zakonom. budući da Skupština općine Omiš nije u tom roku uskladila osporenu odredbu Odluke sa Zakonom, tj. nije od Skupštine općine Split pribavila suglasnost za ustanovljavanje lovišta "Podmosorje", koje se dijelom prostire na području općine Split, Sud je nastavio s postupkom I ukinuo članak 2. točku 1. Odluke o ustanovljavanju lovišta na području općine Omiš iz slijedećih razloga : Prema članku 6. stavku 2. Zakona o lovstvu ("Narodne novine", br. 25/76 - pročišćeni tekst), ako se lovne površine prostiru na područlu dvije ili više općina, lovište ustanovIjuju nadležne općinske skupštine sporazumno. Kako se lovište "Podmosorje" prostire dijelom, od cca 3600 ha, na području općine Split, to je u smislu citirane odredbe članka 6. stavka 2. Zakona o lovstvu Skupštine općine Omiš trebala prethodno pribaviti suglasnost Skupštine općine Split. U postupku je utvrdeno da Skupština općine Omiš, u okviru roka od dva mjeseca koji joj je Sud dodijelio rješenjem o pokretanju postupka, nije od Skupštine općine Split uspjela ishoditi suglasnost za spomenuto lovište "Podmosorje", te je Sud donio odluku kao u izreci.
Broj : U-I-45/ 199 l Zagreb. 11. ožujka 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti