POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - nove stranice - zaključci o prihvaćanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

NARODNA BANKA HRVATSKE
Na temelju članka 79. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju članka 1. i 7. Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti financija koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni ("Narodne novine" broj 53/91) i članka 67. stavak 1. točka 23. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine" broj 74/92), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 30.12.1992. donio je

ODLUKU
o iznošenju i unošenju efektivnih hrvatskih dinara u putničkom prometu s inozemstvom

I.
Domaće i strane osobe mogu u putničkom prometu s inozemstvom iznositi iz Republike Hrvatske odnosno unositi u Republiku Hrvatsku efektivne dinare do svote od 100.000.- hrvatskih dinara po osobi.

Domaće i strane osobe mogu u putničkom prometu s inozemstvom iznositi iz Republike Hrvatske odnosno unositi u Republiku Hrvatsku postojeće novčanice u apoenima od 10, 25, 100, 500, 1.000 i 2.000 hrvatskih dinara.

II.
U pograničnom prometu (dvovlasničkom i malograničnom) dvovlasnici mogu svakodnevno unositi u Republiku Hrvatsku i iznositi iz Republike Hrvatske efektivne dinare do svote od 8.000 hrvatskih dinara, a ostali korisnici isprava u malograničnom prometu - efektivne dinare do svote od 16.000 hrvatskih dinara mjesečno u apoenima iz točke I. ove odluke, ako medudržavnim sporazumom nije drugačije određeno.

III.
Ako je ulazak u određenu zemlju uvjetovan zamjenom dinara za odgovarajući iznos nacionalne valute a dinarski iznos iz točke I. i II. ove odluke nije dovoljan, građani Republike Hrvatske mogu iznositi i iznos hrvatskih dinara veći od iznosa utvrđenih u točki I. i II. ove odluke, ali ne veći od iznosa hrvatskih dinara koji je potreban za zamjenu u određenu nacionalnu valutu.

IV.
Radnici koji rade u vagon-restoranima i bifeima u vlakovima hrvatskih željeznica i brodovima u međunarodnom prometu mogu iznositi i unositi u Republiku Hrvatsku efektivne dinare što ih naplate od domaćih i stranih osoba na teritoriji Republike Hrvatske za prodanu domaću robu (živežne namirnice, osvježavajuća i alkoholna pića, deserte, cigarete i dr.) u tim restoranima i bifeima

V.
Stupanjem na snagu ove odluke prestaje vatiti Odluka o iznošenju i unošenju efektivnih dinara u putničkom prometu s inozemstvom ("Narodne novine" br. 55/91).

VI.
Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O. br. 96/92.
Zagreb, 30. prosinca 1992.

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske
Guverner Narodne banke Hrvatske
dr. Pero Jurković, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti