POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - naredbe i uredbe - odluka o odredivanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ
o proglašenju Zakona o plaćanju doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje radnika u 1993. godini

Proglašavam Zakon o plaćanju doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje radnika u 1993. godini koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 30. prosinca 1992.

Broj : PA4-120/ I -82.
Zagreb, 31. prosinca 1992.

Predsjednik Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r.
ZAKON
o plaćanju doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje radnika u 1993. godini

Članak 1.
Obveznici uplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje poduzeća i druge pravne i fizičke osobe (poslodavci) koje isplaćuju plaću, plaćaju doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje na plaću po stopi od 11%.
Fizičke osobe koje primaju plaću, plaćaju doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje iz plaće po stopi od 11%.
Obveznici uplate doprinosa iz stavka 1. ovoga članka plaćaju doprinos na plaće radnika koji rade na radnim mjestima na kojima se staž priznaje s povećanim trajanjem u slučaju kad se svakih 12 mjeseci efektivnog rada računa:
- kao 18 mjeseci staža osiguranja po stopi od 15,16%
- kao 16 mjeseci staža osiguranja po stopi od 9.73%
- kao 15 mjeseci staža osiguranja po stopi od 6,76%
- kao 14 mjeseci staža osiguranja po stopi od 4,20%
Obveznici uplate doprinosa iz stavka 1. ovoga članka plaćaju doprinos za osiguranje radnika, redovitih učenika i studenata koji obavljaju privremene ili povremene poslove samo za slučajeve invalidnosti i tjelesnog oštećenja koji su izazvani povredom na radu ili profesionalnom bolešću, po stopi od 4%.
Osiguranici - osobe samostalnih djelatnosti koji su sami obveznici plaćanja doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, plaćaju doprinos iz plaće po stopi od 22%.
Osiguranici - osobe samostalnih djelatnosti koji su sami obveznici plaćanja doprinosa kao i drugi osiguranici u slučaju kada im se plaća po važećim propisima utvrđuje u neto svoti, plaćaju doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje po stopi od 35,22%.

Članak 2.
Doprinose iz članka 1. ovoga Zakona, obveznik uplate doprinosa, obračunava i uplaćuje istodobno s podizanjem gotovine za isplatu plaća.

Članak 3.
Poduzeća za zapošljavanje invalida rada oslobadaju se plaćanja doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje na plaće invalida i drugih invalidnih osoba kod njih zaposlenih, odnosno koji se nalaze na prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji.

Članak 4.
Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1993.

Klasa: 411-06/92-01/01
Zagreb, 30. prosinca 1992.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupničkog doma Sabora
Stjepan Mesić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti