POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - kronološki pregledi - pravilnik o mjestima ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 10. kolovoza 1992. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbija se žalba Hrvatske socijalno liberalne stranke protiv rješenja Izborne komisije Republike Hrvatske označenog kao Klasa: 013-03/92-01/05, Urbr.: 58805-92-423 od 4. kolovoza 1992.
  2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
U izreci navedenim rješenjem Izborne komisije Republike Hrvatske, odbijen je prigovor Hrvatske socijalno liberalne stranke prema kojem bi razlika izmedu broja birača upisanih u zaključene i potvrdene popise birača nadležnih organa uprave, dostavljene na biračka mjesta prije izbora, i broja birača upisanih u iste popise birača nakon zaključenja izbora, mogla bitno utjecati na rezultat izbora u izbornoj jedinici LII. Razlozi izneseni u prigovoru ponovljeni su i u žalbi. Postupajući po žalbi Ustavni sud Republihe Hrvatske, nakon provedenog postupka, tijekom kojeg je pregledan cjelokupni izborni materijal izborne jedinice LII. utvrdio je da je u toj izbornoj jedinici broj birača po izvodu iznosio 77574, od čega je glasovalo 54254, a osim njih 801 osoba glasovala je s potvrdom. Iz žalbenih navoda dade se zaključiti da žaliteljica smatra da je razlika u broju birača nastala tako da su u prvotni popis nepropisno dopisane osobe koje se u prvotnom popisu nisu nalazile. Sud je utvrdio da se ne radi o dopuni postojećih spiskova, već je razlika o kojoj je riječ nastala tako da je 801 osoba glasovala s potvrdom. Potvrde su izdavane temeljem članka 31. Zakona o popisima biraća ("Narodne novine", broj 19/92) prema kojem hrvatski državljani koji imaju biračko pravo, a nisu upisani u izvode zaključenih i potvrđenih popisa birača dostavljenih na biraćka mjesta, mogu na dan izbora dokazivati pravo na glasovanje potvrdom nadležnog organa. Provjera navoda iz žalbe u svezi s devet imena naznačenih s adresom Bogovićeva 2, pokazala je da osobe pod rednim brojem 63. 67. 79, 82, 92 i 102 jesu u biraćkom spisku, no nisu zaokružene kao osobe koje su glasovale. da su osobe pod rednim brojem 61 i 62 glasovale prema biračkom spisku te da se u Prijavnom uredu i dalje vode na istoj toj adresi, a da je osoba pod rednim brojem 69 glasovala u izbornoj jedinici LII. dok se u Prijavnom uredu vodi na adresi Vlade Popovića 19. Što se tiće broja nevažećih listića, oni nisu relevantni za rezultat izbora. Prema tome rezultat zakonito provedenih izbora u izbornoj jedinici LII. u odnosu na kandidate dr. Nedjeljka Mihanovića i Relju Bašića je slijedeći: za dr. Nedjeljka Mihanovića glasovalo je 15328 glasača, a za Relju Bašića 14788. Pregledom izbornog materijala utvrdeno je da su izbori u izbornoj jedinici LII. provedeni u skladu s Ustavom i zakonom i da nisu počinjene povrede na koje ukazuje žaliteljica. Stoga je žalbu valjalo odbiti. Objava ovog rješenja temelji se na čl. 20. st.1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Broj : U-VII-235/ 1992
Zagreb, 10. kolovoz 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti