POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - pretraživanje ugovora - naredba o vrsti ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ
o proglašenju Zakona o kaznenim djelima podrivačke i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske

Proglašavam Zakon o kaznenim djelima podrivačke i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 4. studenoga 1992.

Broj: PA4-80/1-92.
Zagreb, 4. studenoga 1992.

Predsjednik Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r.
ZAKON
o kaznenim djelima podrivačke i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske

Članak 1.
Tko poduzme radnju upravljenu na rušenje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske izdvajanjem nojedinih područja ili mjesta iz sastava Republike Hrvatske čime se narušava teritorijalna cjelovitost međunarodno priznate države Republike Hrvatske, kaznit će se zatvorom od najmanje pet godina ili zatvorom od dvadeset godina.

Članak 2.
Tko poduzme radnju upravljenu na progon građana Republike Hrvatske iz njihovih obitavališta ili sprečavanje povratka prognanika i izbjeglica u njihove domove i naselja, kaznit će se zatvorom od najmanje pet godina ili zatvorom od dvadeset godina.

Članak 3.
Tko poduzme radnju upravljenu na protuustavno uvođenje u Republiku Hrvatsku stranog pravnog, pravosudnog, upravnog, valutnog, poštanskog ili bilo kojeg drugog sustava djelovanja vlasti, kaznit će se zatvorom od najmanje pet godina ili zatvorom od dvadeset godina.

Članak 4.
Tko poduzme radnju radi sprečavanja uspostave pravnog poretka, pravosudne i upravne vlasti, prometa ljudi i roba, zdravstvene i socijalne zaštite, gospodarskih i drugih djelatnosti neophodnih za ustavno i zakonito ostvarivanje prava i obveza svih građana na čitavom teritoriju Republike Hrvatske, kaznit će se zatvorom od najmanje pet godina ili zatvorom od dvadeset godina.

Članak 5.
Tko terorističkom djelatnošću ugrožava mir i sigurnost građana ili drižavnu stabilnost Republike Hrvatske, kaznit će se zatvorom od najmanje pet godina ili zatvorom od dvadeset godina.

Clanak 6.
Tko potiče na izvršenje kaznenih djela predviđenih ovim Zakonom, kaznit će se kao i počinitelj tih djela.

Članak 7.
Na počinitelje kaznenih djela iz ovoga Zakona odgovarajuće se primjenjuju odredbe krivičnog zakonodavstva Republike Hrvatske.

Članak 8.
Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 200-01/92-01/04
Zagreb, 4. studenoga 1992.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupničkog doma Sabora
Stjepan Mesić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti