POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - istraživanje uredbi - odluka klasa zakoni ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE
Sabor Republike Hrvatske na zajedničkoj sjednici svih vijeća 14. veljače 1992. donio je slijedeće
ZAKLJUČKE

  1. Prigodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Sabor Republike Hrvatske odaje priznanje hrabrom hrvatskom vojniku koji je ostavio svoj dom i sebe podario službi za domovinu baš kao i bezbroj puta u povijesti borbe hrvatskog naroda za opstanak na ovim prostorima i na taj način, uz odlučnu volju cjelokupnoga hrvatskog naroda i svih državljana Republike Hrvatske, te vrhovništva Republike Hrvatske, dao ogroman doprinos ostvarenju 900-ljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom.
  2. Sabor Republike Hrvatske prihvaća u cijelosti uvodna izlaganja predsjednika Sabora Republike Hrvatske, dr. Žarka Domljana i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. Mate Granića, o stanju u Republici Hrvatskoj naxon njenoga međunarodnog priznanja i suglasan je sa ciljevima za predstojeće razdoblje koji su sadržani u uvodnim izlaganjima.
  3. Zastupnici Sabora Republike Hrvatske svjesni su da Republika Hrvatska, kao samostalna i suverena država, ima posebnu odgovornost u osiguranju svih pojedinačnih ljudskih sloboda i prava te kolektivnih etničkih odnosno nacionaloih, prava. Stoga Sabor Republike Hrvatske obvezuje sva tijela državne vlasti da, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i područja djelovanja, poduzmu sve potrebite mjere za funkcioniranje pravne države na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.
  4. Sabor Republike Hrvatske podržava dolazak Međunarodnih mirovnih snaga na određena područja unutar međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske te obvezuje izvršnu vlast da učini sve kako bi na miran način - i uz pomoć međunarodne zajednice - bio ostvaren, što je moguće prije, puni suverenitet Republike Hrvatske i na tim područjima:
  5. Obvezuje se Vlada Republike Hrvatske da poduzme sve potrebito kako bi međunarodna zajednica, posebno članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, i sve države koje su priznale Republiku Hrvatsku, bile upoznate sa činjenicom da je na privremeno zaposjednutim područjima Republike Hrvatske prognano iz svojih domova gotovo cjelokupno hrvatsko i ostalo nesrpsko pučanstvo, te da je na okupirana područja pod zaštitom bivše Jugoslavenske narodne armije, Republika Srbija doselila, i doseljava, građane srpske nacionalnosti i na taj način nasilno mijenja etničku strukturu stanovništva. Potrebito je međunarodnu zajednicu izričito upoznati sa relevantnim pokazateljima o broju hrvatskoga pučanstva, koje je obitavalo na tom području prije početka rata, te o sustavnom razaranju crkava i kulturno povijesnih spomenika koji svjedoče o njegovom vjekovnom nastanjivanju tih područja Svjetska javnost mora saznati da na privremeno zaposjednutim područjima Republike Hrvatske. na koja se spremaju doći Mirovne snage Ujedinjenih naroda pripadnici hrvatskog naroda u svojoj vlastitoj domovini nemaju pravo na život ni na bilo kakvu zaštitu. Zbog toga je neophodno da Vlada Republike Hrvatske putem nadležnih ministarstava. osigura istinito i pravovremeno informiranje svjetske javnosti.
  6. Obvezuje se Vlada Republike Hrvatske da uz pomoć međunarodne zajednice naročito sada nakon što je Republika Hrvatske medunarodno priznata kao ravnopravna država svjetske zajednice naroda, učini sve kako bi se državljani Republike Hrvatske koji su, u vrijeme dok je Republika Hrvatska bila u sastavu bivše SFRJ bili regrutirani u bivšu JNA, puste svojim kućama kako ne bi i dalje bili pro tupravno zadržavani u jedinicama bivše JNA, te prisiljavani da se na njenoj strani bore protiv vlastite domovine. Isto tako treba poduzeti sve potrebito kako bi se što prije svi nezakonito uhićeni civili oslobodili iz zarobljeništva, a koji se sada nalaze u mnogobrojnim koncentracionim logorima u Republici Srbiji, kao i na područjima pod kontrolom bivše JNA.
  7. Sabor Republike Hrvatske utvrđuje da Republici Hrvatskoj predstoji u ovom trenutku teška zadaća ne samo povratka privremeno zauzetih područja već svekolika obnova, kako duhovna, tako i gospodarska, a naročito obveza povratka svih prognanih u njihove domove, te obvezuje Vladu Republike Hrvatske da u svojim nadležnostima pripremi sve potrebito kako bi se to što prije počelo ostvarivati i o tome obavijesti Sabor.

Klasa: 060-01/92-01/02
Zagreb. 14. veljače 1992.
SABOR REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Sabora
dr. Žarko Domljan, v. r.Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti