POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - pravni tekstovi - odluka o prenosivosti ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 50. stavka 1. i točke 1. Zakona o Službi društvenog knjigovodstva Hrvatske ("Narodne novine", broj 53/91), Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 30. travnja 1992. godine, donijela je
UREDBU
o kontinuiranom prijeboju obveza i potraživanja pravnih osoba
Članak 1.
Služba društvenog knjigovodstva Hrvatske organizira i provodi kontinuirani prijeboj obveza i potraživanja pravnih osoba - kompenzaciju i kompenzacijski kliring. Kompenzacija se provodi na temelju međusobno povezanih dugovanja i potraživanja sudionika u kompenzaciji, a kompenzacijski kliring na temelju međusobno povezanih dugovanja i potraživanja sudionika i na temelju dodatnih novčanih sredstava.
Članak 2.
Sudionici u kontinuiranom prijeboju mogu biti pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.
Članak 3.
Radi provođenja prijeboja, pravna osoba podnosi jedinici Službe društvenog knjigovodstva Hrvatske, u kojoj vodi račun za redovno poslovanje, prijavu dospjelih nenamirenih obveza, odnosno prijavu dospjelih nenamirenih obveza i instrumente za uključenje u prijeboj dodatnih novčanih sredstava: nalog za uključenje sredstava s rauna sudionika u prijeboju. nalog za uključenje sredstava s računa druge pravne osobe, ugovor o korištenju okvirnog kredita sudionika prijeboja u depozitnoj banci. Ovisno o karakteru prijave, Služba provodi:
- prijeboj obveza i potraživanja sudionika, bez korištenja dodatnih novčanih sredstava (kompenzacija),
- prijeboj obveza i potraživanja uz uključenje i dodatnih novčanih sredstava (kompenzacijski kliring).
Članak 4.
Prijeboj se provodi preko obračunskog računa pravne osobe u Službi. Saldo s obračunskog računa Služba prenosi na račun za redovno poslovanje sudionika u prijeboju.
Članak 5.
Prijavljene a nenamirene obveze u prijeboju ostaju evidentirane u Službi za idući prijeboj. Po zahtjevu pravne osobe - dužnika Služba briše obvezu lz evidencije za prijeboj.
Članak 8.
Ovlašćuje se generalni direktor Službe društvenog knjigovodstva Hrvatske da donese uputu za provedbu ove uredbe.
Članak 7.
Ova uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 306-01/91-01/08
Urbroj : 5030116-92-3
Zagreb, 30. travnja 1892.
Predsjednik
dr. Franjo Gregurić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti