POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - državna tjela i fondovi - pravilnik o izboru ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 15. siječnja 1992. godine. donio je ovu
ODLUKU
Ustavnog suda republike Hrvatske broj U/I-23/1991. od 15. siječnja 1992.

  1. Poništava se Odluka o izmjeni Odluke o donošenju provedbenog urbanističkog plana "Drvenik-Donja Vala ("Glasnik", službeno glasilo općine Makarska, broj 1/91).
  2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama" i u "Glasniku", službenom glasilu općine Makarska.

Obrazloženje
U izreci navedenom Odlukom izmijenjena je Odluka o donošenju Provedbenog urbanističkog plana "Drvenik"-Donja Vala ("Glasnik", broj 1/89). Prijedlogom je traženo pokretanje postupka za ocjenu njezine ustavnosti i zakonitosti, osim ostalih razloga, i zato što je osporena Odluka donesena bez sudjelovanja mjesne zajednice. Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio je prijedlog i, polazeći od navedenog razloga, pokrenuo postupak. Zakon o prostornom planiranju i uređivanju prostora ("Narodne novine", brojevi 54/80, 18/86, 18/89, 34/91, 61/91) člankom 26. propisuje da se odredbe toga zakona. koje se odnose na donošenje prostornih planova, primjenjuju i na postupak izmjene i dopune tih planova. a odredbe članka 21. st. 4. Zakona propisuje da se provedbeni plan za područje mjesne zajednice ili njenog dijela (osim u izuzetnim slučajevima, koji su u Zakonu izričito navedeni) ne može donijeti ako ga prethodno nije prihvatila skupština mjesne zajednice. Kako je Skupština općine Makarska priznala da u postupku donošenja osporene Odluke nije traženo očitovanje Skupštine Mjesne zajednice Drvenik. Ustavni sud Republike Hrvatske. temeljem odredbe članka 22. stavka 3. alineje druge Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), odlučio je kao u izreci.
Broj : U/ I-23/1991
Zagreb, 15. siječnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti