POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - državna tjela i fondovi - odluka o sudjelovanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici 27: srpnja 1992. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbija se prijedlog Hrvatske narodne stranke podnesen povodom rješenja Izborne komisije Republike Hrvatske klasa: 013-03/92-01/05, Ur. broj: 56605-92-266 od 22. srpnja 1992. godine.
  2. Odbija se prijedlog Hrvatske narodne stranke za pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti Obvezatnih uputa br. XII. ("Narodne novine", br. 45/92) Izborne komisije Republike Hrvatske.
  3. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Hrvatska narodna stranka podnijela je prijedlog povodom rješenja navedenog u izreci kojim je Izborna komisija Republike Hrvatske odbacila njen prigovor i nije udovoljila traženju stranke da se dopune Obvezatne upute br. XII. ili drugim izričitim javnim priopćenjem obznani da se zabrana isticanja fotografija i slika u glasačkoj prostoriji odnosi na fotografije i slike dr. Franje Tuđmana pa i kao predsjednika Republike Hrvatske. Sud je odbio prijedlog Hrvatske narodne stranke povodom osporenog rješenja i prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti Obvezatnih uputa navedenih u izreci. Podnosilac prijedloga, osim zahtjeva za dopunu osporenih Obvezatnih uputa izrijekom da se zabrana isticanja slika i fotografija odnosi i na slike ili fotografije dr. Franje Tuđmana, koje bi se mogle naći ili zateći u prostorijama za glasovanje, ne navodi razloge za protuzakonitost osporenih uputa, naročito točke 1. ovih uputa. Stoga je Sud ocijenio da iz sadržaja točke 1. osporenih Obvezatnih uputa jasno i nedvosmisleno proizlazi da se u prostoriji za glasovanje ne smiju isticati, dakle ni nalaziti, nikakove umjetničke slike ni fotografije. ni stranački simboli, ni drugi simboli ni oznake, pa ni slika ni jednog predsjednićkog kandidata, kojima bi se mogla favorizirati bilo koja politička stranka Kraj ovako jasne upute, po ocjeni Suda, nema potrebe za nadopunom uputa u smislu zahtjeva Hrvatske narodne stranke. Sud je rješenje o odbijanju prijedloga donio temeljem ovlaštenja iz članka 125. Ustava Republike Hrvatske i odredaba članaka 38. i 39. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Stavak 3. rješenja temelji se na čl. 20. i st.1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Broj : U-VII-220/ 1992
Zagreb, 28. srpnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE.
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti