POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - dopune važećih propisa - zakon o hrvatskom ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske. na sjednici 27. srpnja 1992. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbija se zahtjev Hrvatske narodne stranke da se donese odluka, kojom će se onemogučiti glasovanje na izbornim mjestima u inozemstvu koja se ne nalaze u prostorijama hrvatskih diplomatskih predstavništava i inozemnih ureda.
  2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Hrvatska narodna stranka zatražila je da Ustavni sud Republike Hrvatske donese odluku kojom će se onemogućiti glasovanje suprotno propisima. Zahtjevu je priložila Informaciju u vezi s hrvatskim izborima od 2. kolovoza 1992. koju je objavila Ambasada Republike Hrvatske u Bonnu. Iz informacije je vidljivo da će hrvatski državljani u SR Njemačkoj moći glasovati na biralištima koja se nalaze u više njemačkih gradova i mjesta, pa i na biračkim mjestima koja se ne nalaze u prostorijama hrvatskih diplomatskih predstavništava i inozemnih ureda. Dopunom zahtjeva zatražila je da se isto zabrani i u Canadi. Hrvatska narodna stranka smatra da je to u suprotnosti s odredbama izbornih zakona i obvezatnim uputama pa je zatražila da Sud donese odluku kojom če se onemogućiti glasovanje suprotno propisima. Suglasno samom ovlaštenju iz odredbe članka 125. Ustava Republike Hrvatske i odredaba članaka 38. i 39. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske da nadzire ustavnost i zakonitost izbora, Ustavni sud Republike Hrvatske nije prihvatio zahtjev. Prema odredbama stavka 1. članka 25. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske i stavka 1. članka 34. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske (oba zakona "Narodne novine", br. 22/92) glasovanje državljana Republike Hrvatske za izbor predsjednika Republike Hrvatske i zastupnihe u Sabor Republike Hrvatske obavlja se i na biračkim mjestima u hrvatskim diplomalskim predstavništvima i inozemnim uredima. - Navedene zakonske odredbe, po ocjeni Suda, ne isključuju pravo Izborne komisije Republike Hrvatske da u skladu s odredbom stavka 3. navedenih zakonskih odredaba utvrdi biračka mjesta u inozemstvu u prostorijama i prostorima što će se smatrati područjem diplomatskog konzularnog predstavništva odnosno inozemnog ureda Republike Hrvatske za provođenje izbora Sve to u svezi s propisima i odobrenjem zemlje u kojoj se predstavništvo odnosno inozemni ured nalazi. Iz navedenih razloga Sud nije prihvatio zahtjev.
Broj: U-VII-216/ 1992.
Zagreb, 27. srpnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti