POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - zastupljena prava - propisi standardi hrvatska ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

IZBORNA KOMISIJA REPUBLIKE HRVATSKE
Na osnovi članka 22. stavak 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine". br. 22/92) i Članka 31. stavak 2. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine". br. 22/92 i 27/92) Izborna komisija Republike Hrvatske propisuje
OBVEZATNE UPUTE br. I.
Kandidiranje za predsjednika Republike Hrvatske i za zastupnike u Zastupničkidom Sabora Republike Hrvatske

  1. Pripreme i provođenje izbora za predsjednika Republike Hrvatske i za zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske, koji će se održati 2. kolovoza 1992. godine obavljat će se isključivo po obrascima propisanim Obvezatnim uputama o obrascima za provođenje izbora za predsjednika Republike Hrvatske i po obrascima propisanim Obvezatnim uputama o obrascima za provođenje izbora za zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske.
  2. Obvezatne upute iz toč.1. s oznakama nazivima i sadržajem obrazaca objavljene su u "Narodnim novinama", br, 36 od 23. lipnja 1992. godine.
  3. Obrasci za predlaganje kandidata (kandidiranje) za predsjednika Republike Hrvatske i za zastupnlke u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske kao i svi ostali propisani obrasci za provođenje izbora mogu se nabaviti u prodavaonicama Javnog poduzeća Narodne novine u: Zagrebu, Bjelovaru, Čakovcu, Dubrovniku, Đurđevcu, Garešnici, Jastrebarskom, Karlovcu, Koprivnici, Krku, Makarskoj, Osijeku. Poreču, Puli, Rijeci, Sisku, Slav. Brodu, Požegi, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Virju i Zadru.

Dopuštenost kandidature iste osobe za predsjednika Republike Hrvatske i za zastupnika u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske
4. Predsjednički i zastupnički izbori su dvije kategorije izbora koji se, što na određeni način posredno proizlazi iz odredbe članka 141. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske, na prvim izborima po novim izbornim zakonima vremenski poklapaju, ali se inače u pravilu, zbog razlika u trajanju mandata predsjednika Republike Hrvatske (pet godina) i zastupnika (četiri godine) neće poklapati. Nema stoga nikakve pravne zapreke da se ista osoba istovremeno na izborima koji će se održati 2. kolovoza 1992. godine kandidira i za predsjednika Republike Hrvatske i za zastupnika u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske.
Računanje izbornih rokova
5. Ako je rok za poduzimanje pojedine izborne radnje u skladu sa izbornim zakonima određen na dane, u rok se ne uračunava dan u koji pada događaj od kada treba računati trajanje roka, već se za početak roka uzima prvi idući dan. S obzirom, da su Vlada Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske raspisali izbore dana 24. lipnja 1992. godine rokovi za predlaganje kandidata za predsjednika Republike Hrvatske i za zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske počinju teči 25. lipnja 1992. godine, a prijedlozi kandidatura moraju prispjeti nadležnoj izbornoj komisiji najkasnije 6. srpnja 1992. godine do 24 sata (članak 13. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, "Narodne novine", br. 22/92 i članak 15. stavak 1. Zakona o izboru zastupnika u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske, "Narodne novine", br. 22/92 i 27/92).
Klasa: 013-03/92-01/05
Urbroj : 56605-82-12
Zagreb, 24. lipnja 1992.
Predsjednik
Zlatko Crnić, v.r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti