POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - zakonske odluke - odluka o upravljanju ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 3. srpnja 1992. godine, donio je ovo
RJEŠENJE
Odbija se žalba Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice općine Slavonski Brod, podnesena protiv rješenja Izborne komisije Republike Hrvatske, Klasa: 013- 03/92-01/05, Urbroj: 56805-92-PP-2/92 od 30. lipnja 1992. godine.
Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".
Obrazloženje
Rješenjem Izborne komisije Republike Hrvatske odbijen je prigovor Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Slavonski Brod protiv rješenja o imenovanju članova Općinske izborne komisije općine Slavonski Brod i rješenja o imenovanju članova Izborne komisije Izborne jedinice broj VII. Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice podnio je ovom Sudu žalbu protiv rješenja navedenog u izreci. Žalba je uložena u roku. U žalbi se ističe nezadovoljstvo osobama imenovanim u komisije, te - budući da članovi izbornih komisija i njihovi zamjenici ne moraju biti isključivo nositelji pravosudnih funkcija već to mogu biti i drugi diplomirani pravnici - navode druge osobe za drugačiji sastav ovih komisija. Žalba nije osnovana. Prema članku 20. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 22/92) i članka 29. Zakona o izborima za zastupnike u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 22/92), članovi izbornih komisija i njihovi zamjenici moraju biti diplomirani pravnici. Iz žalbenih navoda proizlazi da svi članovi i njihovi zamjenici u izbornim komisijama udovoljavaju ovom zaknskom uvjetu, a u žalbi se ne navode drugi zakonski uvjeti kojima ove osobe ne udovoljavaju. Zbog navedenih razloga žalbu je valjalo odbiti, primjenom članka 47. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske i članka 57. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske. Stavak 2. izreke ovog rješenja, temelji se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91).
Broj: U-VII-181/1992.
Zagreb, 3. srpnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti