POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - zakonske norme - naredba o graničnim ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 24. lipnja 1992. godine, donio je ovo
RJEŠENJE

  1. Pokreće se postupak za ocjenu ustavnosti odredbe članka 140. Krivičnog zakona Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 25/77, 50/78, 25/84, 52/87, 43/89, 8/90 i 9/91).
  2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Ivica Žurić iz Šibenika podnio je ovom Sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe navedene u izreci ovog rješenja, navodeći da je ta odredba nesuglasna odredbi članka 48. st. 1. Ustava Republike Hrvatske. Osporenom odredbom određeno je da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine tko protupravno zauzme nekretnine ili dio nepokretne imovine u društvenom vlasništvu, odnosno da će se učinilac kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine ako su zauzete nekretnine dio zaštitne šume ili druge nekretnine koje su posebno zaštićen objekt prirode. Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio je taj prijedlog, nalazeći da postoji opravdana sumnja u zakonitost osporene odredbe. Ustav Republike Hrvetske, proglašen 22. prosinca 1990. godine, zaista više ne pozna - kako to proizlazi iz njegova članka 48. st.1. - institut društvenog vlasništva koje je koncipirano kao društveno-ekonomski, a ne kao pravni odnos. Iz tog razloga riješeno je hao u izreci.
Broj: U-I-137/ 1992.
Zagreb, 24. lipnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti