POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - domaća pravna praksa - propisi popisa hrvatska ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 26. listopada 1992. godine, donio je ovo
RJEŠENJE

  1. Odbacuje se prijedlog Vlatka Lozića iz Zagreba za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona s područja stambene problematike.
  2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Predlažuči pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona s područja stambene problematike podnositelj u stvari prigovara regulaciji po kojoj nositelji stanarskog prava u nacionaliziranim i konfisciranim stanovima nemaju pravo na kupovinu stana. Prigovori iz prijedloga odnose se na nacrt zakona o stanovanju, nacrt zakona o prodaji stanvoa u društvenom vlasništvu. Ustavni sud Republike Hrvatske rješavajući u ovom predmetu polazio je od odredbe članka 1. Zakona o zabrani prijenosa prava raspolaganja i korištenja određenih nekretnina u društvenom vlasništvu na druge korisnike odnosno u vlasništvo fizičkih i pravnih osoba ("Narodne novine", broj 53/90, 61/91). Tom se odredbom zabranjuje prijenos prava raspolaganja i korištenja nekretninama koje su ostale drušveno vlasništvo,na temelju zakona, navedenih u toj odredbi (osim ostalih, na temelju Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, te Zakona o potvrdi i izmjenama i dopunama Zakona o konfiskaciji imovine i o izvršenja konfiskacije od 9. lipnja 1945.), i to do donošenja odgovarejućih zakona o pretvorbi društvenog vlasništva, što znači da se radi o privremenoj regulaciji. Što se tiče prigovora u prijedlogu na navedene nacrte zakona, oni su odbačeni pozivom na čl. 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), tj. zbog nepostojanja pretpostavki za odlučivanje, jer Ustavni sud ne ocjenjuje zakone u postupku njihova donošenja, nego zakoni koji su već donijeti.
Broj : U-I-215/1992
Zagreb. 26. listopada 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti