POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - zakoni i statuti - uredba o upravnim ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 27. svibnja 1992. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbacuje se ustavna tužba M. M., zastupanog od odvjetnika D. Š. iz Zagreba, u povodu rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske br. II Kz-13/1992-3 od 9. siječnja 1992.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama."

Obrazloženje
M. M.. zastupan od odvjetnika D. Š. iz Zagreba podnio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske, temeljem članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br.13/91), ustavnu tužbu, smatrajući da su mu rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj II Kz-13/1992-3 od 9. .veljače 1992, kojim je odbijena njegova žalba na rješenje Okružnog suda Zagreb o produženju pritvora, povrijeđena ustavna prava.
Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je ovu ustavnu tužbu kao nedopuštenu iz slijedećih razloga:
Prema členku 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, svatko može Ustavnom sudu podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koji imaju javne ovlasti povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina. Ako je zbog povrede ustavnog prava dopušten drugi pravni put, ustavna se tužba može podnijeti tek nakon što je taj pravni put iscrpljen.
Po mišljenju Suda na rješenje o pritvoru, odnosno produženju pritvora ustavna se tužba može podnijeti tek po okončanju krivičnog postupka, dakle, kad se iscrpi pravni put na presudu u krivičnom predmetu. Budući da u konkretnoj pravnoj stvari podnositelja ustavne tužbe nije, u smislu članka 28. stavka 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, iscrpljen drugi pravni put, nisu ispunjene procesne pretpostavke za odlučivanje, te je Sud, temeljem članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, riješio kao u izreci.
Broj : U-III-32/ 1992.
Zagreb, 27. svibnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Zamjenjuje predsjednika sudac
dr. Nikola Filipovlć, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti