POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - pravna riznica - zakon o međunarodnoj ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

MINISTARSTVO FINANCIJA
Na temelju članka 234. stavak 6. Carinskog zakona ("Narodne novine", br. 53A/91, 33/92, 40/92 i 61/92), ministar financija izdaje
UPUTU
o načinu utvrdivanja porijekla robe kada naplata carine ovisi o njenom porijeklu

  1. Ovisi li naplata carine o porijeklu robe, smatra se da je roba porijeklom iz određene zemlje: a) ako je u toj zemlji u potpunosti proizvedena, ili ako je vrijednost uvezene robe u dotičnoj zemlji povećana za najmanje 51%, b) ako se sjedište subjekta s kojim se izravno i medusobno trguje nalazi u toj zemlji i ako se plaćanje robe obavlja u toj zemlji, ili c) ako su ispunjeni uvjeti utvrđeni odgovarajućim propisima Europske zajednice o utvrđivanju porijekla robe.
  2. Vrijednost robe povećana zbog sortiranja, mjerenja, markiranja, pakiranja, egaliziranja, sastavljanja, rastavljanja, pravljenja uzoraka i slično, ne smatra se povećanjem vrijednosti u smislu točke 1. ove upute.
  3. Ako se uvoze kombinirani strojevi, aparati, uređaji prijevozna sredstva i instrumenti iz odjeljaka XVI, XVII i XVIII. Carinske tarife (u nastavku teksta "strojevi"), spojeni tako, da predstavljaju jedinstvenu cjelinu ili strojevi za obavljanje više funkcija čije su pojedine komponente proizvedene u različitim zemljama, smatrat će se da je stroj porijeklom iz zemlje u kojoj je proizvedena komponenta koja daje bitan karakter uvezenog stroja, a čija vrijednost iznosi najmanje 51% od vrijednosti uvezenog stroja.
  4. Porijeklo robe u smislu ove upute dokazuje se ispravama izdanim, odnosno ovjerenim od strane ovlaštenog organa ili organizacije zemlje iz koje se roba izvozi.
  5. Stupanjem na snagu ove upute prestaje važiti Naredba o načinu utvrđivanja porijekla robe ("Službeni list", br. 41/79 i "Narodne novine" br. 53A/91, 33/92, 40/92 i 61/92).
  6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u -Narodnim novinama".

Klasa: 413-01/92-01/66
Urbroj : 513-01/92-1
Zagreb, 5. listopada 1992.
Ministar financija
dr. Zoran Jašić, v.r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti