POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - pravna mišljenja - plan dodjele za ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 4 ožujka 1992. godine, donio je ovo
RJEŠENJE

  1. Odbacuje se ustavna tužba R S. iz Splita, Lazarica 22
  2. Ovo rješerije objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
R. S. osporava valjanost rješenja Općinskog suda Split br. II-P. 34/91. od 4. srpnja 1991. godine i rješenja Okružnog suda Split br. Gž-3715/91 od s. studenog 1991. godine. Ovim rješenjem je pravomoćno utvrđeno da je R. S. smetao Radnoj organizaciji "Jadro", Split u posljednjem mirnom posjedu poslovnoga skladišnog prostora u zgradi Lazarica 16, s tim što je srušio zid koji dijeli njegov stambeni prostor od poslovnog prostora Radne organizacije "Jadro". Samovoljno je zauzeo 60 m2 poslovnog prostora koji sada koristi kao svoj povećani stambeni prostor. Nezadovoljan ovakvim ishodom postupka smetanja posjeda uputio je ovom Sudu ustavnu tužbu, u kojoj predlaže da se ukinu sudbena rješenja.
Ustavni sud Republike Hrvatske je, na sjednici 4. ožujka 1992. godine. ocijenio da su se stekle pretpostavke za odbačaj ove ustavne tužbe.
Ustavni sud u smislu svoje nadležnosti iz odredbe članka 125. al. 3 - štiti ustavne slobode i prava čovjeka i građanina, a u skladu s odredbama ·Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ( "Narodne novine", br 13/91). Prema ovim odredbama svatko može podnijeti Ustavnom sudu ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina. Pri tome prethdno mora biti iscrpljen drugi dopušteni pravni put (čl. 28. Ustavnog zakona) i održan rok od mjesec dana od dana primitka sporne odluke (ČI. 29. Ustavnog zakona.)
U konkretnom slučaju tužba je podnesena u roku, te je korišten i iscrpljen predviđeni pr-avni put Nije, medutim, ispunjena bitna pretpostavka za raspravljanje na osnovi ustavne tužbe, a to je da nije navedeno, niti se iz tužbe može zaključiti, da je rješenjima Općinskog i Okružnog suda u Splitu povrijeđeno jedno od ustavnih prava i sloboda tužitelja. O tužbi, u kojoj nije argumentirana tvrdnja o povredi određenoga ustavnog prava ili slobode, Ustavni sud ne može raspravljati. Objava ovog rješenja se temelji na odredbi članka 20. stavak I. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Iz navedenih razloga odlučeno je kao u izreci.
Broj: U-III-175/1991.
Zagreb, 4. ožujka 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti