POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - trgovačko pravo - uredbu o povlasticama ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 3. lipnja 1992. godine, donio je ovo

RJEŠENJE
Ustavnog suda republike Hrvatske broj U-III-84/1992 od 3. lipnja 1992.

  1. Odbacuje se ustavna tužba A. L. iz Zagreba podnijeta protiv presude Upravnog suda Republike Hrvatske broj Us-3724/1991-9 od 18. prosinca 1991.
  2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama", službenom listu Republike Hrvatske.


Obrazloženje
Presudom Upravnog, suda Republike Hrvatske navedenom u izreci rješenja odbijena je tužba tužitelja izjavljena protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske UP/II-37101/91-06/812 Ur. br. 531-03-91-2 od 5. lipnja 1991. kojim je odbijena žalba tužitelja izjavljena protiv rješenja Sekretarijata za graditeljstvo, komunalne i stambene poslove bivše općine Trešnjevka od 28. prosinca 1990. broj 2207-05-03-90-6 klasa UP/I-371-02/90-01/209 kojim je odbijen tužiteljev zahtjev za priznanje stanarskog prava na stanu u Selskoj cesti 41 i naređeno mu iseljenje iz toga stana.
Protiv navedene presude Upravnog suda Hrvatske tužitelj je podnio ustavnu tužbu zbog povrede ustavnog prava iz članka 19. al. 1. i 2. i članka 35. Ustava Republike Hrvatske.
Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je ustavnu tužbu.
Tužitelj je ustavnu tužbu podnio Upravnom sudu Republike Hrvatske neposredno 27. veljače 1992. godine koji je tužbu proslijedio ovome Sudu 2. travnja 1992. godine.
Prema odredbi stavka 1. članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine" broj 13/91) ustavna tužba podnosi se Ustavnom sudu. Tužbu može podnijeti svatko tko smatra da mu je odlukom sudbene vlasti, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina.
Tužba se može podnijeti u roku od mjesec dana računajući od dana primitka odluke kojom je iscrpljen dopušteni pravni put, kako to propisuju odredbe stavka 2. i 3. članka 28. i članka 29. Zakona. U ovom predmetu taj prekluzivni rok nije poštovan jer je ustavna tužba, doduše u roku, podnesena Upravnom sudu Republike Hrvatske, ali je u Ustavnom sudu Republike Hrvatske zaprimljena izvan toga roka.
Iz ovih razloga Sud je tužbu odbacio.

Broj: U-III-84/1992,
Zagreb. 3. lipnja 1992.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti