POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - ažuriranje svih zakona - odluka o dopunama ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 17. srpnja 1992. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbacuje se žalba Hrvatske stranke prava, podnesena protiv rješenja Izborne komisije Republike Hrvatske, Klasa: 013-03/92-01/05, Ur. broj: 56605-92-PZ-14 od 10. srpnja 1992. godine.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
Protiv rješenja Izborne komisije Republike Hrvatske, kojim su odbijeni prigovori Ivana Šilovića protiv rješenja Izborne komisije Izborne jedinice br. XXII od 7. srpnja 1992. godine, broj 2141-01-92-1 i rješenja od 8. srpnja 1992. godine broj 2141-01-92-3, žalbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnijela je Hrvatska stranka prava. Žalba nije dopuštena. Naime, krug osoba ovlaštenih za podnošenje prigovora zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja iz članka 54. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske, nije identičan krugu osoba ovlaštenih za podnošenje žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske iz članka 57. stavak 1. Zakona. Prema članku 54. stavku 1. Zakona, prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja može podnijeti politička stranka, dvije ili više političkih stranaka odnosno birači koji su predložili kandidata za zastupnika, kao i kandidati za zastupnike. Prema odredbi članka 57. stavak 1. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske,("Narodne novine". br. 22/92), protiv rješenja Izborne komisije Republike Hrvatske podnositelji prigovora, kao i kandidat za zastupnika koji je nezadovoljan takvom odlukom, imaju pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske. U konkretnom slučaju, a u smislu navedene odredbe Zakona, osoba ovlaštena za podnošenje žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske je samo Ivan Šilović, podnositelj prigovora i ujedno kandidat za zastupnika ako je nezadovoljan odlukom Izborne komisije Republike Hrvatske. Budući je žalbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnijela Hrvatska stranka prava, a ne podnositelj prigovora kako je to propisano citiranom odredbom Zakona. Ustavni je sud Republike Hrvatske temeljem članka 57. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske žalbu odbacio kao nedopuštenu. Stavak 2. izreke ovog rješenja temelji se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91):
Broj: U-VII-200/1992.
Zagreb, 17. srpnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. rPortal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti