POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - ažuriranje pregleda propisa - zakon o prostornom ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 8. srpnja 1992. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbacuje se ustavna tužba R. F. iz Novog Zelanda, podnesena po M. Š., sestri R. F., u povodu presude Upravnog suda Republike Hrvatske, br. Us-3095/1990-8 od 12. prosinca 1991. godine.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
M. Š. iz Kučišća podnijela je Ustavnom sudu Republike Hrvatske, u ime svoje sestre R. F. iz Novog Zelanda, ustavnu tužbu u povodu presude Upravnog suda Republike Hrvatske, br. Us-3095/1990-8 od 12. prosinca 1990. godine. Tom je presudom odbijena tužba R. F., zastupane po punomoćniku F. M., protiv rješenja Republičkog sekretarijata za pravosuđe i upravu, Uprave za imovinsko pravne odnose, radi poništenja rješenja o eksproprijaciji. Sud je zatražio od M. Š. da dostavi punomoć svoje sestre R. F., da u njeno ime podnese Ustavnom sudu Republike Hrvatske ustavnu tužbu u povodu navedene presude Upravnog suda Republike Hrvatske. S tim u svezi Sud je M. Š. odredio rok od 30 dana za dostavu punomoći uz napomenu da će ukoliko u navedenom roku tu punomoć ne dostavi, ustavnu tužbu, kao nedopuštenu, odbaciti. Budući M. Š. ni nakon proteka roka od dva mjeseca nije Ustavnom sudu Republike Hrvatske dostavila spomenutu punomoć, Sud je temeljem članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91), ustavnu tužbu kao nedopuštenu odbacio. Naime, prema članku 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, ustavnu tužbu podnosi osoba koja smatra da joj je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugog tijela koje ima javne ovlasti povrijedilo jedno od Ustavnom utvrđenih sloboda i prava. Stoga se ustavna tužba podnosi osobno ili putem punomoćnika koji mora imati urednu punomoć osobe u čije ime podnosi ustavnu tužbu.
Kako u konkretnom slučaju M. Š. nije u određenom roku pridonijela spomenutu punomoć, Sud je donio rješenje kao u izreci.
Broj : U-III-48/1992.
Zagreb, 8. srpnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti