POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - temeljna prava - ispravak pravilnika vlada ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 27. svibnja 1992. godine, donio je

RJEŠENJE
Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-120/1991. od 27. svibnja 1992.

  1. Odbacuju se prijedlozi predsjednika Okružnog suda u Zagrebu i odvjetnika Dragutina Rotima iz Zagreba za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Tbr. 48. stavka 3. Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika Odvjetničke komore Hrvatske ("Narodne novine", br. 16/90, 49/90, 2/91, 23/91. i 67/91.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".


Obrazloženje
Predsjednik Okružnog suda u Zagrebu i odvjetnik Dregutin Rotim iz Zagreba podnijeli su Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Tbr. 48. stavka 3. u izreci citirane Tarife.
U prijedlozima se navodi da je osporena odredba Tarife protivna članku 90. Ustava Republike Hrvatske i članku 394. Zakona o obveznim odnosima
Ustavni sud je prijedloge, primjenom članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br.13/91), odbacio jer je utvrdio da nije nadležan za ocjenu osporenog akta Odvjetničke komore.
Naime, Ustav Republike Hrvatske je člankom 125. utvrdio nadležnost Ustavnog suda Republike Hrvatske. Prema al. 1. i 2 članka 125. Ustavni sud odlučuje o suglasnosti zakona s Ustavom te o suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.
Tarifu o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. prema članku 13. Zakona o odvjetništvu i službi pravne pomoći ("Narodne novine", br. 53/72, 8/90) potpuno autonomno donosi Odvjetnička komora Hrvatske. Tarifa po svom pravnom karakteru nije propis, koji, u smislu citirane ustavne odredbe, ocjenjuje Ustavni sud. Tarifa je cjenik usluga odvjetnika utvrđen autonomno od odvjetničke asocijacije - Odvjetničke komore Hrvatske. Odvjetništvo je, prema članku 27. Ustava, samostalna i neovisna služba koja građanima osigurava pravnu pomoć u skladu sa zakonom. Samostalnost odvjetništva, prema članku 5. Zakona o odvjetništvu i službi pravne pomoći, ostvaruje se osobito donošenjem općih akata Odvjetničke komore Hrvatske, te utvrđivanjem i donošenjem tarife o nagradama za rad odvjetnika, dakle, cjenika njihovih usluge. Osporena Tarifa je po pravnoj naravi najbliža općim uvjetima poslovanja Suda ili drugi organ kad odlučuje o nadoknadi troškova zastupanja na teret protivne stranke, primjenjuje - dosljedno iznesenom - propise o nadoknadi troškova odgovarajućega postupovnog zakona, s tim da iznos (visinu) ove nadoknade određuje vodeći računa o cjeniku odvjetničkih usluga - Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika.
Ocjenjujući da po Ustavu ovaj Sud nije nadležan ocjenjivati spomenutu Tarifu, doneseno je rješenje kao u izreci.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Broj: U-II-120/1991
Zagreb, 27. svibnja 1992.

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti