POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - ažuriranje izmjena - ispravak naredbe pravilnici ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 8. srpnja 1892. godine donio je ovu
ODLUKU

  1. Odbija se ustavna tužba A. K. iz Koprivnice i M. K. iz Ludbrega.
  2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
A. i M. K., zastupani po odvjetniku M. K. iz Bjelovara osporavaju ustavnost presuda redovnih sudova, donesenih u postupku radi utvrđenja prava vlasništva a protiv Z. i M. L., oboje iz SR Njemačke. Iz ustavne tužbe proizlazi da smatraju da je ovim presudama povrijeđeno njihovo ustavno pravo na jednakost pred zakonom - članak 14. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske. To izvode iz činjenice što se osporene presude ne temelje na odredbama Zakona o obaveznim odnosima a na kojima su se, prema njihovom mišljenju trebale temeljiti. Nadalje smatraju da je povrijeđeno i njihovo pravo vlasništva, garantirano člankom 48. Ustava Republike lirvatske, a to zato što su osporenim presudama, izgubili polovicu vlasništva kuće. Predlažu stoga da Ustavni sud Republike Hrvatske ukine: presudu Općinskog suda u Koprivnici broj P. 705/89-27 od 19. prosinca 1989, presudu i rješenje Okružnog suda u Bjelovaru broj Gž.1221/90-2 od 26. listopada 1990. i presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Rev. 321/91-2 od 26. lipnja 1992.
Tužitelji su iscrpili dopušteni pravni put i ustavnu tužbu su uložili u roku od mjesec dana, čime su se ispunile pretpostavke iz članka 28. i 29. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br 13/91), pa se je Ustavni sud upustio u razmatranje merituma. Tijekom postupka pribavljen je, i izvršen je uvid u spis Općinskog suda Koprivnica P. 705/89. Nakon završenog postupka. Ustavni sud je ocijenio da je tužba neosnovana. Osporenim presudama je pravomoćno utvrđeno da su Z. i M. L. vlasnici kuće na Šoderici, što su A. i M. K. dužni priznati i kuću im predati u posjed. Ni jednom od osporenih presuda nije povrijeđeno ustavno pravo tužitelja zajamčeno odredbama članka 14. i 48. Ustava Republike Hrvatske, pa je stoga odlučeno kao u izreci. Stavak 2. ove odluke temelji se na članku 20. stavak 1. Zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
Broj: U-III-133/1992.
Zagreb, 8. srpnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Zamjenik predsjednika sudac
Ante Jelavić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti