POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - ažurirane zbirke - pravilnik o stručnoj ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 8. srpnja 1992. godine, donio je
RJEŠENJE

  1. Odbacuje se ustavna tužba M. G. iz Zagreba, radi ukidanja dijela rješenja Okružnog suda u Zagrebu, broj Gž. 309/92 od 28. siječnja 1992. godine.
  2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje
M. G., zastupan po punomoćniku odvjetniku K. A. iz Zagreba, podnio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske ustavnu tužbu protiv dijela rješenja Okružnog suda u Zagrebu, broj: Gž. 309/92 od 28. siječnja 1992. godine, u predmetu utvrđivanja pravične naknade za eksproprirano zemljište. Sud je ustavnu tužbu odbacio jer je utvrdio da nisu ispunjene procesne pretpostavke iz članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91), za podnošenje ustavne tužbe. Naime, prema članku 28. stavku 2. ako je zbog povrede ustavnih prava dopušten drugi pravni put, ustavna tužba može se podnijeti, tek nakon što je taj pravni put iscrpljen. Stavkom 3. članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, utvrđeno je da u stvarima u kojima je dopušten upravni spor, odnosno revizija u parničnom ili izvanparničnom postupku, pravni put je iscrpljen nakon što je odlučeno i o tim pravnim sredstvima. Budući u konkretnoj pravnoj stvari M. G. nije u smislu članka 60. stavak 5. Zakona o eksproprijaciji ("Narodne novine", br. 46/82, 28/87, 39/88 i 73/91) uložio reviziju, nisu ispunjene procesne pretpostavke za odlučivanje u smislu članka 28. stavak 2. i 3. Ustavnog zakona, to je Sud temeljem članka 26. Ustavnog zakona o ustavnom sudu Republike Hrvatske, riješio kao u izreci.
Broj: U-III-78/1992.
Zagreb, 8. srpnja 1992.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti