POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - arhiva i nadzor - uredba o strateškoj ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO
Na temelju članka 21.a, stavak 3. Zakona o kontroli predmeta od dragocjeniti kovina, direktor Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi ("Narodne novine". br. 53/91 i 61/92)
NAREDBU
o obliku dodatnog žiga Republike Hrvatske i načinu žigosanja predmeta od plemenitih kovina
Članak 1.
Dodatnim žigom Republike Hrvatske moraju se žigosati svi predmeti od plemenitih kovina koji se nalaze u prometu, a propisno su žigosani važećim žigovima finoće. Dodatno žigosanje predmeta iz stavka 1. ovog članka treba se obaviti najdalje do 31. prosinca 1992.
Članak 2.
Dodatni žig, kojim će se žigosati predmeti iz članka 1. ove Naredbe ima oblik stilizirane elipse. koja se sastoji od dvanaest vitičasto povezanih krugova u kojoj su izrezbarena i spojena slova "HR" te četverokraki listić spojen sa slovom "R". Glavne osi žiga iznose 1,5 x 0,9 mm. Oblik dodatnog žiga Republike Hrvatske iz stavka 1. ovog članka tiskan je uz ovu Naredbu i čini njen sastavni dio.
Članak 3.
Dodatno žigosanje predmeta iz članka 1. ove Naredbe vrše kontrole mjera i plemenitih kovina Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo. Uz predmet koji se dodatno žigoše podnosi se i prijava na tiskanici u dva primjerka. Tiskanice osiguravaju strankama kontrole mjera i plemenitih kovina.
Članak 4.
Dodatni žig kojim se žigošu predmeti iz članka 1. ove Naredbe, mora se utisnuti odvojeno od dosadašnjeg žiga finoće, ili se utiskuje na drugu stranu predmeta. Za predmete od plemenite kovine koji se stavljaju u promet nakon stupanja na snagu ove Naredbe i koji nisu snabdjeveni propisanim žigovima stupnja finoće. dodatni žig utiskuje se uz žig stupnja finoće.
Članak 5.
Ova Naredba stupa na snagu osmoga dana od duna objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 011-01/92-01/10
Urbroj: 558-04/92-3
Zagreb, 4. studenoga 1992.
Direktor Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo
Aleksandar Čaklović, dipl. inž. v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti