POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - analiza pravnih propisa - odluka o vijeću ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

IZBORNA KOMISIJA REPUBLIKE HRVATSKE
Na osnovi članka 31. stavak 2. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 22/92 i 27/92) Izborna komisija Republike Hrvatske propisuje
OBVEZATNE UPUTE br. IX.
Korištenje akademskih titula kandidata za zastupnike
Člankom 15. stavak 2. i 3. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske određeno je da se u prijedlogu kandidata za zastupnike i njihove zamjenike, koji se biraju pojedinačno u izbornoj jedinici i u prijedlogu za državne liste obezatno navodi: ime i prezime, nacionalnost, adresa i matični broj svakog predloženog kandidata.
Na listu kandidata izborne jedinice, uz ime i prezime kandidata i matični broj, navodi se i naziv stranke, stranaka ili stranačke koalicije koje su kandidate predložili (članak 17. stavak 1. istoga Zakona). Izborna komisija izborne jedinice koja je prihvatila i objavila imena kandidata za Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske u kojoj se bira jedan zastupnik i Izborna komisija Republike Hrvatske koja je prihvatila i objavila državne liste, koristile su prilikom sastavljanja lista kandidata i državnih lista, isključivo podatke o kandidatima iz prijedloga stranaka ili grupe birača, a ne podatke iz očitovanja kandidata o prihvaćanju kandidature.
Neki su predlagači u prijedlogu navodili uz ime kandidata i njegovu akademsku titulu (dr., mr.) ili stečeno zvanje (dip. iur. dipl. oec. i sl.), a neki su prijedlog sačinili bez titula uz ime kandidata, iako ih oni imaju i koriste.
Izborna komisija Republike Hrvatske će na listama kandidata za izbor zastupnika u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske za izborne jedinice u kojima se bira jedan zastupnik, kao i na državnim listama prilikom njihovih objavljivanja te na glasačkim listićima uz ime i prezime kandidata označiti samo slijedeće akademske titule:
- akademik (za redovne članove HAZU),
- dr. (ispred imena kandidata koji su stekli doktorat znanosti),
- mr. (ispred imena kandidata koji su stekli magisterij znanosti).
- dr. med. (iza imena kandidata koji su diplomirani lijećnici),
- dr. stom. (iza imena kandidata koji su diplomirani stomatolozi).
Sve ostale titule i zvanja te zanimanja (na pr. dipl. iur, dipl. oec., dipl. ing. i sl.) neće se označiti uz ime i prezime kandidata. Pozivaju se sve registrirane političke stranke u Republici Hrvatskoj, čije su kandidature za zastupnike i za državne liste pravovaljano prihvaćane i objavljene i nezavisni kandidati, ćije su kandidature također pravovaljano prihvaćene i objavljene, da najkasnije do 15. srpnja 1992. godine u 16 sati obavijeste Izbornu komisiju Republike Hrvatske, pismenim putem o navedenim akademskim titulama svojih kandidata, koje će biti označene uz njihova imena. Pismene prijave o titulama kandidata koje pristignu Komisiji nakon tog roka neće se uvažiti.
Klasa: 013-03/92-01/05
Urbroj: 56605-92-132
Zagreb, 11. srpnja 1992.
Predsjednik
Zlatko Crnić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti