POSLOVNE NOVINE - PRAVNE INFORMACIJE - POSLOVNA LITERATURA

# Nova ponuda za poduzetnike # Internet usluge za poduzetnike # Korisni poslovni programi # Besplatne poslovne usluge # Korisni linkovi

PREGLED PRAVNIH PROPISA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, državni proračun, donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom... Vlada donosi poslovnike, razne odluke, rješenja i zaključke. Zakonom je predviđeno da ministri i ravnatelji pojedinih upravnih tijela donose pravilnike i naputke za provedbu zakona u okviru svoje nadležnosti. Određene ovlasti imaju i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Njihova predstavnička tijela na temelju Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donose, razne odluke i akte. Pored njih opće akte, autonomnog značenja, donose i strukture izvan državnih tijela. Tim aktima donose se statuti i uređuje se unutarnje ustrojstvo...

Propisi iz 1992. godine - Propisi - arhiva - aktualni propisi - ispravak naredbe za ...


PREGLED I PRETRAŽIVANJE SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA

IZ ARHIVE: SADRŽAJ ODABRANOG PROPISA / AKTA:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim
UKAZ
o proglašenju Zakona o dopuni Zakona o trgovini
Proglašavam Zakon o dopuni Zakona o trgovini, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 4. studenoga 1992.
Broj: PA4-85/ 1-92.
Zagreb, 10. studenoga 1992.
Predsjednik Republike Hrvatske
dr. Franjo Tudman, v. r.ZAKON
o dopuni Zakona o trgovini
Članak 1.
U Zakonu o trgovini ("Narodne novine", br. 53/91.) u članku 32. dodaju se stavci 3. i 4. koji glase: "Ne smatra se špekulacijom u smislu stavka 1. i 2. ovoga članka aho se kupac, u kupoprodajnom ugovoru o kupnji stana, stambene zgrade. poslovnog prostora ili poslovne zgrade, sklopljenim sa građevinskim poduzećem, svojom voljom odrekne kamata na unaprijed uplaćena sredstva a prodavatelj mu istim ugovorom garantira konačnu cijenu utvrđenu tim ugovorom." Kupac iz stavka 3. ovoga članka ima pravo na zatezne kamate u skladu sa posebnim zakonom, u slučaju prekoračenja roka utvrđenog ugovorom."
Članak 2.
Odredba članka 32. stavka 3. primjenjuje se i na ugovore sklopljene prije stupanja na snagu ovoga Zakona ukoliko nije pravomoćnom sudskom presudom prodavatelj obvezan na plaćanje kamate na naprijed uplaćena sredstva po ugovoru o kupoprodaji.
Članak 3.
Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 330-01/91-01/04
Zagreb. 4. studenoga 1882.
ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Zastupničkog doma Sabora
Stjepan Mesić, v. r.


Portal Poslovnenovine.com sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje portala koristite na vlastitu odgovornost. Iako činimo sve napore kako bi osigurali točnost i pravovremenost informacija na ovim stranicama, nismo odgovorni za eventualnu netočnost informacija ili štetu nastalu korištenjem takvih informacija.


POSEBNA PREPORUKA:

PREGLED KORISNIH SAVJETA I IZBOR POSLOVNIH USLUGA ZA PODUZETNIKE

POSLOVNE INFORMACIJE ZA VLASNIKE TVRTKI, OBRTNIKE I UDRUGE

Primjeri ugovora - šprance

Investicijski projekti