Poslovne novine
Poslovni list
Poslovne novine - Primjeri ugovora - Informacije o ugovorima - Narudžbe primjera ugovora - Ugovori o poslovnoj suradnji - Pregled špranci ugovora
 
 
 
   
Nova ponuda
Internet usluge
Izrada stranica
CMS web stranice
Hosting serveri
Prodaja izvještaja
Poslovni planovi
Primjeri ugovora
Poslovni elaborati
Nove investicije
Poslovni imenici
Internet imenik
Istraživanje
Marketing
Preporuke
     

Primjeri ugovora - Ugovor o preuzimanju duga


Besplatni primjeri ugovora, pravni članci, informacije


Ugovor o preuzimanju duga:
Dug se preuzima ugovorom između dužnika i preuzimaoca, na koji je pristao vjerovnik.
O sklopljenom ugovoru može vjerovnika obavijestiti svaki od njih, i svakome od njih može vjerovnik saopćiti svoj pristanak na preuzimanje duga. Pretpostavlja se da je vjerovnik dao pristanak ako je bez ograde primio neko ispunjenje, koje je ovaj učinio u svoje ime.
Ugovaratelji mogu pozvati vjerovnika da se u određenom roku izjasni da li pristaje na preuzimanje duga, pa ako se vjerovnik ne izjasni, smatra se da pristanak nije dao.
Ugovor o preuzimanju duga ima puni učinak ugovora o preuzimanju ispunjenja sve dok vjerovnik ne bude dao pristanak, a i ako on odbije dati svoj pristanak.
Kad je prilikom otuđenja nekretnine na kojoj postoji hipoteka ugovoreno između pribavioca i otuđioca da će pribavilac preuzeti dug prema hipotekarnom vjerovniku, smatra se da je hipotekarni vjerovnik dao pristanak na ugovor o preuzimanju duga ako ga na pismeni poziv otuđioca nije odbio u roku od tri mjeseca od primitka poziva. U pismenom pozivu vjerovniku se mora skrenuti pažnja na ovu posljedicu, inače će se smatrati kao da poziv nije upućen.
Preuzimanjem duga preuzimalac stupa na mjesto prijašnjeg dužnika, a ovaj se oslobađa obveze.

Ali, ako je u vrijeme vjerovnikova pristanka preuzimalac bio prezadužen, a vjerovnik to nije znao niti je morao znati, prijašnji dužnik ne oslobađa se obveze, a ugovor o preuzimanju duga ima učinak ugovora o pristupanju dugu. Između preuzimaoca i vjerovnika postoji ista obveza koja je postojala između prijašnjeg dužnika i vjerovnika.

Sporedna prava ostaju i nadalje, ali jamstva te nalozi koje su dale treće osobe prestaju ako jamci i zalogodavci ne pristaju da odgovaraju i za novog dužnika.
Preuzimalac može istaći vjerovniku sve prigovore koji proistječu iz pravnog odnosa između prijašnjeg dužnika i vjerovnika a i prigovore koje preuzimalac ima prema vjerovniku.
Preuzimalac ne može istaći vjerovniku prigovore koji potječu iz njegova pravnog odnosa s prijašnjim dužnikom, a koji odnos je bio osnova preuzimanja.


TREBATE GOTOVE PRIMJERE UGOVORA?

Imajte uvijek spreman pravni dokument za bilo koju vrstu posla ili poslovanja. Iskoristite ono što već koristi veliki broj poduzeća i obrtnika.
Uštedite vrijeme koristeći gotove šprance ugovora: popunite prazna polja i Vaš ugovor je spreman za printanje za nekoliko minuta.


LINK NA OPŠIRNIJE INFORMACIJE O NARUDŽBI PRIMJERA UGOVORA Primjeri ugovora

Svi primjeri ugovora usklađeni su sa važećim propisima

 
 
  9. 7. 2020.

Poslovne novine - Hrvatski poslovni, pravni i financijski portal - Pregledi poslovnih usluga i informacija