Informacije - Hrvatska

  PREPORUKA:
  PREGLED USLUGA ZA PODUZETNIKE - LINK NA INFORMACIJE - INTERNET USLUGE
  SAZNAJTE KAKO USPJEŠNO PROMOVIRATI SVOJE PROIZVODE ILI USLUGE >>LINK

Informacije - Imenik - Hrvatska


GRAD: ZAGREB
POŠTANSKI URED: Zagreb
POŠTANSKI BROJ: 10000
ŽUPANIJA: GRAD ZAGREB
Poštanski imenik - Zagreb
Grad Zagreb, Buzin, Veliko Polje, Botinec, Donji Čehi, Gornji Čehi, Hrašće Turopoljsko, Mala Mlaka
Novi upisi, ažurirano: Donji Andrijevci, Pleternica, Rogoznica, Žminj
  Tražilica - Pretraživanje poštanskih brojeva i poštanskih ureda

 


  Uspješno poslovanje moguće i u teškim uvjetima

  Usluge i ideje za Vaše uspješno poslovanje u HrvatskojNOVO U POSLOVNIM NOVINAMA
Korisni prilozi za zanimanja: direktor poslovanja privatnih agencija, direktor poslovanja društva za transport, direktor prekrcajne operative, direktor prometnoga sektora u cestovnom prometu, direktor proizvodnje društva prerađivačke industrije, direktor proizvodnje poljoprivrednoga društva, direktor trgovačkog društva...
Analiza tržišta za trgovine, pregledi za voće, banane, jabuke, krastavci, breskve, povrće, prirodni lateks, uljano sjemenje i plodovi, slad, usjevi, proizvodi povrtlarstva i hortikulture, meka pšenica, puzavi grah, kruške...
Poslovni internet imenik, nove internet stranice: adria, agro, amortizeri, aparati, arhitekti, atelje...
POSEBNA PONUDA: Izrada internet stranica - CMS - Izrada poslovnih internet stranica
Imenik | Prev | Next


GOSPODARSTVO HRVATSKE

Hrvatsko gospodarstvo nakon pada socijalizma u devedesetima doživljava tranziciju prema otvorenom tržišnom gospodarstvu. Jedna je od najjačih ekonomija u jugoistočnoj Europi, a prema BDP-u bolja je i od neki članica Europske unije kojoj i sama teži. Glavne gospodarske grane u Republici Hrvatskoj čine poljoprivreda, prehrambena industrija, tekstilna industrija, drvoprerađivačka industrija, metaloprerađivačka industrija, kemijska industrija, naftna industrija, elektroindustrija, graditeljstvo, trgovina, brodogradnja, pomorstvo i turizam.

Hrvatsku poljoprivredu određuju tri različite geografske i klimatske cjeline: ravničarsko područje na sjeveru pod utjecajem kontinentalne klime, priobalno područje na jugu pod utjecajem sredozemne klime te planinski prostor u središnjem dijelu Hrvatske, a to omogućuje proizvodnju brojnih kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, od ratarskih i industrijskih usjeva do vinograda te kontinentalnoga i mediteranskog voća i povrća. Niska razina zagađenja omogućuje razvoj ekološke proizvodnje. Samodostatnost je postignuta u proizvodnji pšenice i kukuruza te u proizvodnji mesa, peradi, meda i vina. Značajni izvozni poljoprivredni proizvodi su žitarice, duhan, sjemenska roba, ljekovito bilje, mandarine, tartufi i med, a uvoze se južno voće, kava, živa goveda, svinje, soja, kakao, izvansezonsko voće i povrće te uljarice.

Turizam je iznimno važan za Hrvatsku. Hrvatska je posljednjih godina postala izuzetno popularno europsko turističko odredište te je jedna od rijetkih zemalja u kojoj nije zabilježen pad turističkog prometa, a rangirana je kao 18. poželjna destinacija svijeta. Glavni turistički aduti Hrvatske su: očuvan okoliš, kulturno i povijesno naslijeđe, razvedena obala, blaga mediteranska klima te duga turistička tradicija. Hrvatska je podijeljena u turističke regije, a najviše noćenja ostvaruju Istra 32%, Kvarner 20 %, Dalmacija 33%, Dubrovnik 8%, te grad Zagreb i kontinentalna Hrvatska 6%. Hrvatska se odredila za kvalitetni, a ne za masovni turizam te je cilj zemlje doći na otprilike 12 milijuna turista godišnje koji nebi ugrozili održivi razvoj.

Distributivna trgovina ima značajno mjesto u ukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske, jer u toj djelatnosti posluje oko 38% gospodarskih subjekata, a zapošljava približno 15% ukupnog broja zaposlenih, ostvareno je oko 37 posto ukupnog prihoda i 17% ukupnih investicija što ukazuje na prosječno dobre poslovne rezultate te djelatnosti.

Hrvatska kuna je službena valuta Republike Hrvatske od 30. svibnja 1994. godine. U upotrebi je zamjenila dotadašnji hrvatski dinar. Naziv kuna za trajnu hrvatsku valutu odabran je zbog značajne tradicijske uloge kunina krzna u monetarnoj i fiskalnoj povijesti Republike Hrvatske. Povijest naziva novčane jedinice Republike Hrvatske kune počinje sa krznom kune kao sredstvom naturalnog plaćanja, zatim kuna postaje obračunska novčana jedinica i napokon danas, novac u modernom smislu. Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjevjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji. Lik kune nalazio se od prve polovine 13. stoljeća pa gotovo do kraja 14. stoljeća na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac; kuna je bila i potencijalni novac Banovine Hrvatske. Od 1941. do 1945. godine je postala valuta Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Korisno: Pregled propisa Republike Hrvatske

Zakon o radu
Zakon o gradnji
Zakon o doprinosima
Zakon o nasljeđivanju
Zakon o zaštiti od buke
Zakon o državnom odvjetništvu
Zakon o pravobranitelju za djecu
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji
Zakon o komunalnom gospodarstvu
Uredba o upravljanju programima CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD
Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske
Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama