SIGURNOST
Poslovna sigurnost
Zaštita poslovnih informacija - Sigurnost - Kontrola i nadzor - Software za nadzor računala - WinPatrol je besplatan programski paket namijenjen detekciji neovlaštenog pristupa sustavu. Podržan je na operacijskim sustavima Windows 95, 98, ME, NT/2000, XP, Vista i Windows 7. WinPatrol prati sigurnost sustava te prijavljuje bilo kakva sumnjiva ponašanja – napade zlonamjernih programa ili kritične izmjene do kojih je došlo bez odobrenja korisnika. Razlika između alata WinPatrol i sličnih alata jest što drugi sigurnosni programi pretražuju tvrdi disk s ciljem pronalaska prethodno identificiranih prijetnji dok WinPatrol snima kritične sistemske resurse te prijavljuje sve izmjene do kojih je moglo doći bez korisnikovog znanja. Tako korisnicima omogućava brisanje opasnih programa čim su uočeni, bez potrebe za prethodnom nadogradnjom baze poznatih prijetnji.
 
 
 

SIGURNOST U POSLOVANJU


Pregled korisnih poslovnih informacija


SIGURNOST Sigurnosni alati i problemi, informacijska sigurnost u tvrtkama. Računalni program za kriptografsku zaštitu podataka. Software za nadzor računala koji otkriva stvarni rad ili zlouporabe djelatnika. Kako se obraniti od virusa ili spama? Upravljanje informacijskim sustavom tvrtke, procjena rizika, prijetnje i ranjivosti. Firewall i antivirusni programi...

Informacijska sigurnost nije isto što i informatička sigurnost. Informacijska sigurnost se bavi zaštitom informacija bez obzira u kojem obliku one postojale, dakle to uključuje informacije
i u digitalnom i u papirnatom obliku. Informacijska sigurnost je skup mjera zaštite u domeni organizacije, tehničke zaštite, fizičke zaštite, informatičke zaštite, upravljanja resursima...

PREPORUKE I LINKOVI Sigurnost i zaštita

  Sigurnost - Zaštita Opširnije informacije o sigurnosti i zaštiti

  Poslovne ponude Pregled posebne ponude internet i poslovnih usluga

  Poslovne prilike Pregled svih poslovnih i internet usluga za poduzetnike

  Poslovne reklame Objavite svoju preporuku ili link


NEKI OD ALATA ZA PROVJERU SIGURNOSTI

Nesuss je programski paket za provjeru ranjivosti informacijskih sustava. Program je namijenjen Linux i Windows operacijskim sustavima i sastoji se od klijentskog i poslužiteljskog dijela. Poslužiteljski dio aplikacije zadužen je za provođenje provjere ranjivosti, dok klijent aplikacija omogućuje udaljeno upravljane i kontrolu nad Nessus poslužiteljem. Klijent aplikacija dostupna je za Linux i Windows operacijske sustave, čime je upravljanje sustavom moguće i sa Windows platformi. Nova verzija sadrži preinake izvornog koda, te je daleko brža i bolja u odnosu na svoju prethodnu verziju. Nessus 3 je u prosjeku dvostruko brži od Nessus 2 serije, te koristi daleko manje računalnih resursa za svoj rad. Novost je i ponuda odvojenih paketa u ovisnosti o distribuciji operacijskog sustava. Trenutno su dostupni paketi za FreeBSD operacijski sustav, Mac OSX, te za Debian, Fedora, Red Hat i SuSE distribucije Linux operacijskog sustava te za Windows Xp i Windows Vista operacijski sustav.

Samhain je programski paket za provjeru integriteta datotečnog sustava (engl. file integrity) i detekciju neovlaštenih aktivnosti na pojedinačnim računalima (engl. host based intrusion detection system). Za detekciju nelegitimnih promjena na datotečnom sustavu program koristi kriptografske checksume pojedinih datoteka na sustavu, a podržana je i detekcija nelegitimnih SUID i kernel rootkit programa. Poslužiteljski način rada omogućuje znatno smanjenje broja lažnih upozorenja, a ugrađena je i podrška za centralni nadzor i naprednije upravljanje sustavom putem enkriptiranih konekcija. Također je moguća i pohrana podataka u SQL bazu podataka (MySQL, Postgres, Oracle). Za korisnike koji program koriste u klijent / poslužitelj načinu rada dostupan je i zaseban programski paket (Beltane) koji omogućuje administraciju programa putem Interneta tj. putem Web sučelja. Program je objavljen pod GPL (General Public license) licencom i dostupan je za Linux/Unix operacijske sustave.

Bro Intrusion Detection je open-source komandni alat koji se koristi za pasivno nadgledanje mrežnog prometa u svrhu otkrivanja malicioznog sadržaja kojeg poslužitelj prima s Interneta. Kako bi otkrio neovlaštene upade na poslužitelj Bro Intrusion Detection koristi poseban set pravila kojima se evidentiraju svi maliciozni događaji (npr. specifični oblici napada, nestandardne radnje i slično), a sama pravila definiraju se pomoću posebnog jezika. Navedeni alat moguće je podesiti tako da kad otkrije nekakvu sumnjivu radnju generira log zapis, odmah pošalje upozorenje administratoru ili izvrši posebnu sistemsku naredbu (npr. spriječi primanje paketa od dotičnog računala, zatvori mrežnu konekciju i sl.). Za funkcionalno korištenje alata nužno je posjedovati određeni nivo znanja o administraciji Linux/Unix poslužitelja kao i teoretska znanja o detekciji neovlaštenog pristupa te forenzičkim metodama.

Rootkit hunter je alat za otkrivanje ranjivosti sustava, što uključuje otkrivanje zlonamjernih rootkit programa, pozadinskih vrata (eng. backdoor - programi koji imaju skrivenu ulaznu točku) i sl. Podržan je i testiran na većini Linux i BSD distribucija, a jedina platforma koja trenutno ne podržava instalaciju Rootkit Huntera je NetBSD. Svoju funkcionalnost alat temelji na provođenju sljedećih testova: usporedba MD5 vrijednosti funkcije sažimanja (eng. hash), traženje podrazumijevanih (eng. default) datoteka koje koriste rootkit programi, traženje krivih ovlasti nad datotekama, skrivenih datoteka, sumnjivih znakovnih nizova u različitim modulima i dr. Instalacija paketa je vrlo jednostavna (pokretanjem instalacijske skripte), a zajedno s instalacijskom skriptom dolaze i detaljne upute koje maksimalno olakšavaju korištenje. Pokretanjem alata odvija se nekoliko grupa testova; provjera postojanja zlonamjernih i rootkit programa u sustavu, pozadinskih vrata, promjena koje su se dogodile na sustavu od zadnjeg pokretanja i sl.
Nakon uspješno obavljenog testiranja, podaci o istom spremaju se u zapisnik (eng. log). U slučaju pronalaska određene prijetnje, u zapisnik se zapisuje upozorenje i kratko objašnjenje razloga zbog kojeg se navedena izmjena smatra potencijalnom prijetnjom.

Metasploit Framework je razvojna platforma za izradu sigurnosnih alata i tzv. exploit modula, odnosno modula za provjeru ranjivosti. Podržan je na operacijskim sustavima UNIX/Linux i Microsoft Windows. Namijenjen je sigurnosnim stručnjacima za provođenje penetracijskog testiranja, sistemskim administratorima za provjeru instaliranih zakrpa, proizvođačima programske podrške za testiranje proizvoda i sl. Okruženje je pisano u programskom jeziku Ruby te uključuje komponente pisane u jeziku C i asembleru. Sastoji se od alata, biblioteka, modula i korisničkih sučelja. Osnovna mu je zadaća dohvaćanje modula te omogućavanje korisnicima da konfiguriraju exploit modul te ga pokrenu na ciljnom sustavu. Ako exploit uspije, korisničke se informacije (eng. payload) izvode na ciljnom sustavu, a korisniku se pruža mogućnost interakcije s tim sadržajem putem ljuske (shell). Instalacija je jednostavna i provodi se pomoću instalacijskog čarobnjaka. Zajedno s Metasploit okruženjem dolazi i velik broj raznih exploit modula za različite operacijske sustave. Korisnik tako može odabrati neki od njih, dobiti neke dodatne informacije o njemu, odabrati payload, izmijeniti postavke kao što su ciljno računalo i priključak (eng. port) te provjeriti ranjivost tog sustava.

Sparse programski paket je semantički parser, tj. sučelje koje se koristi za provjeru, odnosno parsiranje većine ANSI C, kao i mnogih GCC ekstenzija, a sadrži i određene dodatke, kao što je statički analizator (također poznat pod nazivom sparse). Sparse biblioteka osigurava niz informacija (bilješki), koje služe kao objašnjenja semantičkih pravila o tipovima, adresnom prostoru na koji pokazuju pokazivači, zaključavanju funkcija i sl. Namijenjen je Linux operacijskim sustavima. Parsiranje se obavlja u pet faza: tokenizacija (grupiranje u leksičke jedinke), preprocesiranje, semantičko parsiranje, evaluacija tipova te proširenje funkcija i pojednostavljenje stabla. Sam alat nije kompliciran te se njegovo korištenje svodi na jednostavno pokretanje testa, koji nakon završetka testiranja generira ispis pogrešaka (u datoteku i na terminal) pronađenih u testiranoj datoteci.

Nipper je programski paket otvorenog koda, namijenjen provjeri ranjivosti mrežnih uređaja, kao što su usmjerivači (eng. router), vatrozidi i slično. Trenutna inačica podržava rad s proizvodima tvrtki Cisco, Juniper, Nortel, Nokia, SonicWALL, CheckPoint i Bay Networks. Namijenjen je operacijskim sustavima Microsoft Windows, Mac OS i UNIX/Linux. Moguće je preuzeti izvorni kod paketa ili već pripremljene izvršne datoteke za sustave Windows, tako da instalacija nije komplicirana. Korisnik svakako mora prvo osigurati konfiguracijsku datoteku uređaja koji želi testirati, a Nipper tada testira konfiguracijske postavke na poznate sigurnosne ranjivosti i generira izvješće u željenom formatu (HTML, XML, Latex ili ASCII tekst). Generirano izvješće sadrži sigurnosne provjere, detalje o konfiguracijskim postavkama uređaja i poveznice prema korisnim dodatnim informacijama. Sigurnosnom provjerom provodi se testiranje postavki filtriranja, jačine zaporki, protokola usmjeravanja, verzije programa...

 
 
  30. 11. 2022.

Nova ponuda za poduzetnike - Internet usluge za poduzetnike - Izrada internet stranica - CMS internet stranice - Hosting - Prodaja gotovih izvještaja - Izrada poslovnih planova - Gotovi primjeri planova - Investicijski projekti - Primjeri ugovora - Poslovni imenici - Internet imenik - Istraživanje tržišta - Marketing - Trgovačko posredovanje - Proizvodi i usluge - Poslovno savjetovanje - Poslovna psihologija - Poslovne informacije - Poslovni web katalog - Pregled zakona i propisa - Informatika i poslovanje - Korisni poslovni programi - Programiranje po narudžbi - Sigurnost u poslovanju